Data: 2004-09-22 13:51:02
Temat: Re: W jakich produktach "A"
Od: "Nell" <n...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ti`Ana" <yennefer12*antyspam*@go2.pl> napisał
> > no właśnie , o co chodzi z tymi tłuszczami ?
>
> O to, że witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach.
> I w pełnej formie, od razu gotowej do przyjęcia występuje przez to w
tranie,
> wątrobie, śmietanie, żółtku, serach etc.
> W warzywach występuje prowitamina, więc organizm najpierw musi ją
przełożyć
> na witaminę. Najpospolitszą prowitaminą jest beta-karoten, który
organizm
> rozszczepia na dwie cząsteczki retinalu a potem redukuje retinal do
> retinolu, czyli witaminy A.
> --
> Pozdrawiam, Ti`Ana
> "Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
> choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
o rany, pięknie wytłumaczone! :) Powiedz proszę, studiujesz/ studiowałaś
biologię albo chemię? (żeby było wiadomo kogo męczyć w tych kwestiach w
razie czego he he ... ;>> )
Pozdr
Nell
|