Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!news-
ge.switch.ch!cern.ch!not-for-mail
From: Aneta Baran <a...@c...anetek.net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: WAZNE URODZINY
Date: 7 May 2002 17:47:34 GMT
Organization: ChocolatERie ceNtrale
Lines: 41
Message-ID: <ab93vm$9g3$1@sunnews.cern.ch>
References: <ab10aj$sis$1@news.tpi.pl> <3cd409d7$1_1@news.vogel.pl>
<ab8e16$mrn$1@news.tpi.pl> <ab8ffa$a44$1@news.tpi.pl>
<ab8j0s$1en$1@news.lublin.pl> <ab8o8s$ogt$1@news.tpi.pl>
Reply-To: b...@m...cern.ch
NNTP-Posting-Host: pcephc205.cern.ch
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunnews.cern.ch 1020793654 9731 (None) 137.138.32.83
X-Complaints-To: n...@s...cern.ch
X-Spamtrap: chocolate -- eat before replying! ;-)
X-LART: http://galaxy.uci.agh.edu.pl/~aneta/gifs/lart.jpg
X-Motto: Lusers could be good and useful if they were made of chocolate.
X-Chocolate-Of-the-Week: Lindt Excellence Noirissimo 99% Cacao
User-Agent: tin/1.4.5-20010409 ("One More Nightmare") (UNIX) (Linux/2.2.19-6.2.1.1
(i686))
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:106994
Ukryj nagłówki
MonisiaNSX-R <m...@i...com> wrote:
> obrazcie sie na mnie za to co teraz napisze: Solenizant nie znosi owocowych
> ciast i tylko toleruje czekolade! Ostatnio powiedzial mi, ze zjadby tort
> czekoladowo-cytrynowy i co teraz?
Hmm. Akurat na _sprawdzony_ tort cytrynowo-czekoladowy nie mam przepisu,
natomiast mam sprawdzony przepis na tort czekoladowy, biszkopt czekoladowy
oraz krem cytrynowy -- może by coś z tego pokombinować? Gdybym stanęła przez
zadaniem wyprodukowania tortu czekoladowo-cytrynowego, zrobiłabym chyba tak:
Upiekłabym biszkopt czekoladowy, jak do tortu szwarcwaldzkiego, z dodatkiem
oskrobanej na tarce skórki cytrynowej. Ten biszkopt przełożyłabym kremem
cytrynowym według przepisu pani Neli Rubinstein, oto przepis:
3 duże cytryny
1 łyżka żelatyny
4 jajka, oddzielnie białka i żółtka
1/2 szklanki cukru i osobno 3 łyżki cukru
0,25 litra śmietanki kremowej.
Należy umyć cytryny, zetrzeć na tarce skórkę (uważać, żeby nie ucierać białej
części, która jest gorzka). Wycisnąć sok z cytryn (około 2/3 szklanki).
Zalać żelatynę 1/3 soku z cytryny, niech napęcznieje. 4 żółtka wymieszać z
cukrem (pół szklanki), dodać resztę soku z cytryny, skórkę z cytryny i gotować
na parze ciągle mieszając. Gdy sos zgęstnieje, odstawić z ognia. Żelatynę
podgrzać, żeby się rozpuściła, i dodać do sosu. Sos, po wystygnięciu do
temperatury pokojowej, wstawić do lodówki i co jakiś czas sprawdzać, czy
aby nie zastygł za bardzo. W czasie, kiedy sos stygnie, ubić pianę z białek z
pozostałymi trzema łyżkami cukru. Ubić też śmietankę kremówkę. W momencie,
kiedy sos cytrynowy prawie zastygnie, połączyć go (ubijając) z pianą z białek,
a następnie z ubitą śmietanką. Wstawić do lodówki.
No i udekorowałabym według uznania: albo kremem na wierzchu, albo polewą
czekoladową. Może zechcesz zaryzykować? Spróbuję zrobić taki tort w
czwartek (wolny dzień, trallalalla) i opiszę wrażenia :-)
Anetek
--
....
.' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 76478 A...@c...ch
:`.__.': http://2510053385/~aneta/ *----* Home: a...@a...net
`....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *
|