Data: 2014-10-09 18:16:17
Temat: Re: Wakacyjne miłości
Od: "Stefan" <s...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Stefan" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:m0mdqe$tod$...@n...news.atman.pl...
Użytkownik "bbjk" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:m0mcug$t02$...@n...news.atman.pl...
W dniu 2014-10-03 16:33, Jarosław Sokołowski pisze:
> Tradycje skórkowe też z czasem ulegały zmianie. Dzisiaj jadamy więcej
> ogórków ze skórką, bakłażanów ze skórka itd. I sam nie wiem czy to
> dlatego, żeśmy sami bardziej gruboskórni, czy odmiany warzyw stały
> się delikatniejsze. Może warzywa teraz mają bardziej *pańską skórkę*
> -- te ostatnie słowa przywodzą na myśl kolejną lokalną Tradycję, której
> czas teraz się zbliża.
Nie znam pańskiej skórki! Co to jest i jak smakuje?
W Krakowie Tradycja nakazuje zajadać się w ten dzień miodkiem tureckim,
zwanym także od paru dziesiątek lat trupim miodkiem. Jest to ulepek z
cukru z dodatkami smakowymi, przeważnie kakao i z orzechami
arachidowymi, bo najtańsze, sprzedawany w celofanowych rożkach. Dość
paskudny, ale raz do roku można skosztować.
******************************
"Tradycja miodku tureckiego sięga czasów pogańskich (o co w Krakowie
nietrudno). Jest to symbol uczty ofiarnej dla dusz zmarłych a miodek był
symbolem żertwy.
Miód od wieków symbolizuje ofiarę i nieśmiertelność, nirwanę, był pokarmem
dla dusz zmarłych.
Orzech był kiedyś czytelnym symbolem zbawienia. Gorzka powłoka to ciało,
skorupę nieraz interpretowano jako drzewo krzyża, zaś owoc - boską naturę
Chrystusa. "
M. Rożek - Kraków Historie nieopowiedziane
I to by było na tyle
pozdr
Stefan
---
Ta wiadomość e-mail jest wolna od wirusów i złośliwego oprogramowania, ponieważ
ochrona avast! Antivirus jest aktywna.
http://www.avast.com
|