Data: 2015-11-03 15:18:18
Temat: Re: Walijski słodki chlebek na herbacie i suszonych owocach
Od: s...@g...com
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu środa, 14 października 2015 17:50:06 UTC+2 użytkownik Pszemol napisał:
> "Pszemol" <P...@P...com> wrote in message
> Ciasto wyszło bardzo rzadkie/płynne - 290ml herbaty i 100g mąki to złe
> proporcje. Nawet gdy dodałem 30gram mąki ciasto było wciąż zbyt wodniste.
>
>
> I pytanie do kucharzy/piekarzy:
> Czy wystarczy zmienić proorcje mąki do herbaty aby poprawić gęstość i
> intensywność spuchniania proszkiem do pieczenia? Ile Wy dalibyście mąki na
> te 290ml wody/herbaty?
Policzmy: Składniki "sypkie",nawet rodzynki i winogrona do tego zaliczmy (co nie jest
prawdą), dają 612g. Baaa..., nawet porzeczki zaliczyłem do sypkich:)).
I do tego dajesz 390g herbaty+jajco. Toż to musi wyjść z tego bryja. Tak na czuja,
4-krotnie zredukowałbym ilość herbatki w sensie masowym, ale nie esencjonalnym.
Zredukować jej objętość tak jak redukuje się sosy.
> Czy półtorej łyżeczki proszku do pieczenia to nie jest za mało na tą ilość
> ciasta?
Spoko!
|