Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.straub-
nv.de!proxad.net!feeder1-2.proxad.net!74.125.46.80.MISMATCH!postnews.google.com
!news2.google.com!border1.nntp.dca.giganews.com!nntp.giganews.com!nx02.iad01.ne
wshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.p
l!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "Misiek" <p...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <4td6vneurzio$.1151mv0ntd1j7$.dlg@40tude.net>
<i9fhoh$cub$1@mx1.internetia.pl>
<lrcukjz8oqzi$.95wt0mvn695u$.dlg@40tude.net>
<i9fiqf$jns$1@mx1.internetia.pl>
<q46r4gd8nhwt$.1oswne51xiq05$.dlg@40tude.net>
<4cbb599c$0$27030$65785112@news.neostrada.pl> <i9h8be$g1l$1@news.onet.pl>
<1v8wp2go09ov9.5ymuxduecx2a$.dlg@40tude.net> <i9ikqh$fh0$1@news.onet.pl>
<9fl3s2izk1fk$.qynnei5033u.dlg@40tude.net>
<4cbd6923$0$21006$65785112@news.neostrada.pl>
<lvknoac798gi$.13140mf2oouys$.dlg@40tude.net>
<4cbd6fb8$0$22801$65785112@news.neostrada.pl>
<4cbd79c9$0$27046$65785112@news.neostrada.pl>
<4cbd8106$0$22799$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Weekendowe smakołyki.
Date: Tue, 19 Oct 2010 14:41:25 +0200
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5994
Lines: 56
Message-ID: <4cbd91ed$0$27028$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.15.147.162
X-Trace: 1287492077 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 27028 83.15.147.162:3430
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:330988
Ukryj nagłówki
Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:4cbd8106$0$22799$65785112@news.neostrada.pl...
>W dniu 2010-10-19 12:58, Misiek pisze:
>>
>> Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
>> news:4cbd6fb8$0$22801$65785112@news.neostrada.pl...
>>> W dniu 2010-10-19 12:06, Ikselka pisze:
>>>
>>>> Czy Ty naprawdę nie rozumiesz, o co mi chodzi w wypowiedzi Bożeny, czy
>>>> udajesz? Zatem cóż, pozostaje mi wyjaśnić wszem i wobec: Bożena pisze o
>>>> swoich regionalnych odmianach TEGO SAMEGO
>>>
>>> Według mnie podała, czym faktycznie SĄ cepeliny. Dla mnie to
>>> zasadnicza różnica - nadzienie z mięsa gotowanego, czy z surowego.
>>> Mniej więcej taka, jak pomiędzy tatarem a befsztykiem.
>>
>> Blad w rozumowaniu
>> tatar jest podawany i JEDZONY na surowo
>> Befsztyk - zaleznie od stopnia wysmazenia, ale nigdy nie jest SUROWY :-)
>
> Najpierw spróbuj dobrze zrozumieć, o czym pisałam, o potem zarzucaj mi
> błędy w rozumowaniu.
> Podałam w moim przekonaniu analogiczną różnicę pomiędzy litewskimi
> cepelinami a naszymi pyzami oraz befsztykiem i tatarem. To, że tatar je
> się na surowo, nie ma tu większego znaczenia.
Porownujesz nie tyo z tym co powinnas :-)
moze za zbytk skomplikowane dla ciebie heh
napisalas:
"...zasadnicza różnica - nadzienie z mięsa gotowanego, czy z surowego.
Mniej więcej taka, jak pomiędzy tatarem a befsztykiem...."
Tyle ze (powtorze) tatara sie nie gotuje, a pierogi z nadzieniem z miesa
surowego juz tak hehehe
Dobrze wiem co CHCIALAS napisac, ale porownanie ci nie wyszlo zupelnie
>> Zgoda na ta nazwe - befsztyk tatarski to potrawa przygotowywana z
>> surowego miesa (poledwicy) i takoz podawana i spozywana.
>> NIgdy jednak nie slyszalem o pierogach z surowym nadzieniem (owszem,
>> nadziewane ciasto surowuym miesem, nastepnie GOTOWANE)
>
> Ale to nie jest istotne w tym momencie. Równie dobrze mogłabym się
> posłużyć różnicą między ogórkiem kiszonym a konserwowym - to i to ogórek,
> ale różnica jest zasadnicza.
To juz predzej pasuje
>> Wiem, ze jest roznica i w smaku i w sposobie przygotowywania i gotowania
>> (nadzienie z surowego lub gotowanego miesa).
>
> No właśnie, o to chodzi.
>
Co nie zmienia faktu ze i jedne i drugie sie gotuje pozniej <rotfl>
|