Data: 2006-07-27 12:50:30
Temat: Re: Wi
Od: BoBas <k...@b...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
ZbyszekZ napisał(a):
> BoBas wrote:
>> Ja zas robie inaczej (pisalem w zeszlym roku na forum dokladnie jak to
>> robie). Ale ogolnie to troszke na odwrot. Mianowicie wisnie zasypuje
>> cukrem (duzo cukru) i wystawiam do okna zeby pod wplywem ciepla od
>> slonca cukier w naturalny sposob sie rozpuscil a wisnie puscily sok.
>
> No i właśnie, jakoś mam obawy czy przy takim podejściu wiśnie nie
> sfermentują.
> Jak również mam wrażnie że o wersji wytrawnej mozna zapomnieć bo
> cukier trzeba dać wcześniej.
>> Co do drelowania wisni to sadze ze jednak jesli nie sa drelowane to
>> chyba wisniowka ma lepszy smak, ale to moze byc autosugestia.
>>
> Na pewno ma inny i na pewno zawieraj więcej arszeniku czy innego
> cyjanku (ktoś w tym wątku o tym juz pisał).
> Pewnie złotym środkiem jest zostawienie części z pestkami :-)
>
>> Przyspieszyc sie nie da pewnych procesow fermentacyjnych.
> W dniu którym nalewka zaczyna fermentować to ... mozna ją wylać,
> przynajmniej tak mi się wydaje. Alkohol skutecznie uniemomożlwia
> fermentację. To też było w tym wątku 20% C2H5OH zabija drożdże na
> śmierć, a bez drożdży to nie fermentacja tylko podłe gnicie ;-)
>
To moj sprawdzony sposob i dziala, choc faktycznie istnieje ryzyko
fermentacji (raz sie tak stalo). Zeby wisnie z tym cukrem nie
sfermentowaly wazne jest aby bylo duzo cukru, aby byly w miejscu dobrze
naslonecznionym (silne nagrzewanie) i sloik MUSI byc szczelnie zakrecony
i nie odkrecany. Wisnie powinny byc cale, nie jakies mamlate, popekane.
Obecnie mam wisniowke sprzed 2 lat (z nie wydrylowanych wisni) oraz ta z
zeszlego roku z wydrylowanymi i jakos ta pierwsza lepiej smakuje.
Co do tej trucizny co sie z pestek wydobywa to moze i prawda dlatego tez
te wisnie niewydrylowane usunalem po jakichs 6 miesiacach. Z drugiej
strony na to patrzac to zewszad slychac sygnaly ze:
- grilowanie bez tacki powoduje iz tluszcz z miesa spalany na ogniu jest
rakotworczy
- pestki z wisni powoduja tworzenie tej trucizny
- slonce jest szkodliwe
- BSE
- ptasia grypa
Mozna by tego wymieniac i owszem czesci nalezy sie bac i uwazac ale co
do reszty nalezy zachowac zdrowy rozsadek bo idac tym sladem za niedlugo
bedzie zakaz kiszenia ogorkow i kapusty bo to przeciez zepsuta zywnosc
(wg EU) !!!!!
|