Data: 2001-12-16 00:49:09
Temat: Re: Wigilia
Od: "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Ja robię tradycyjną wigilię z 12 potraw.
A nam z mama zadko sie udaje zrobic 12 , zawsze jest wiecej - glownie z
mojej przyczyny ;o), bo cos na wymyslam.
> Zacznijmy od przystawki śledzie + sałatka ziemniaczana.
Ja zawsze robie tez salatke sledziowa z jablkiem i kukurydza.
> Zupa grzybowa z łazankami.
U nas nie robia na Wigilie zadnych zup, ale nigdy nie jest pozno zaczac -
Mamusiu, juz sie do Ciebie usmiecham :o)))))))))))))))))))))
> Karp smażony z kapustą z grzybami.
Karp smazony, ale bez kapusty - na zimno
> Kluski z makiem a do tego kompot z suszu.
Makowiec, sernik, paczki, mnostwo roznych pirogow -tak sie wymawia- prosze
nie mylic z polskimi pierogami, nasze sa z drozdzowego ciasta (nie buleczki)
z nadzieniem np. makowym - podstawa na Wigilie i Swieta Bozego Narodzenia,
kapuscianym, na 25 i 26 miesnym pieczone na blasze w piekarniku lub takze z
ciastem na proszku smazone na patelni (szybkie). A do tego obowiazkowo
zurawinowy (z prawdziwych zurawin) kisiel, ale nie gesty, a taki do picia.
To juz za tydzien :o))))))))))))))))))) Hurraaa!!!!
Cala swiateczna
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
========================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
========================================
|