Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: "ania" <k...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wilekanocna zupa chrzanowa
Date: 14 Apr 2004 21:53:34 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 47
Message-ID: <0...@n...onet.pl>
References: <c5iv3d$ksi$1@flis.man.torun.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1081972414 3101 213.180.130.18 (14 Apr 2004 19:53:34
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 14 Apr 2004 19:53:34 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 80.55.130.130, 192.168.243.43
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:198404
Ukryj nagłówki
> Witam,
>
> W moim domu tradycyjnie na sniadanie w niedziele wielkanocna podaje sie
> zupe, na ktora przepis podaje ponizej. Czy ktos wie jaka jest wlasciwa nazwa
> tej zupy? U mnie nazywa sie to "bialym barszczem", ale raczej nie jest to
> nazwa prawidlowa. Ewentualnie gdyby ktos jeszcze napisal z jakiej czesci
> Polski ta zupa pochodzi, z gory dzieki za pomoc! Oto przepis:
>
> Skladniki:
> - wywar z gotowanej szynki i bialej kielbasy
> - chrzan (korzenie)
> - marchew, seler, por
> - pieczarki
> - wedliny
> - chrzan tarty
> - kwasna smietana
> - jajka
>
> W wodzie w ktorej gotowala sie swiateczna szynka gotujemy biala kielbase,
> wyjmujemy ja i do wywaru wkladamy jarzyny i pokrojony swiezy chrzan. Po
> okolo 40 minutach gotowania odcedzamy, gotujemy w zupie pokrojone drobno
> pieczarki (nie za duzo, to nie ma byc zupa pieczarkowa), nastepnie dorzucamy
> pokrojona, ugotowana wczesniej biala kielbase, oraz pozostale wedliny - np.
> zwykla szynka (nie ta gotowana wczesniej) w plastrach, pokrojone
> frankfuterki, powinno byc tego dosc sporo. Jezeli zupa nie ma wyraznego
> chrzanowego smaku, mozna dodac lyzeczke lub dwie tartego chrzanu, lecz tak
> zeby nie zabic smaku wywaru z szynki i kielbasy. Gotujemy jeszcze chwile,
> zabielamy hartowana smietana, przyprawiamy do smaku. Podajemy goraca z
> cwiartkami jajek na twardo, ewentualnie z zielona pietruszka.
>
> WILQ
>
> --
> http://www.wilq.z.pl/ <<<+++++++>>> gg: 1149759
> e-mail: wilczekkk<at>poczta<dot>onet<dot>pl
>
> "Jak tak dalej pojdzie to dopchamy ten autobus do Katowic"
> (c) pasazer pchajacy
ja tą zupę zalewam białym barszczem, a chrzan mieszam ze śmietaną i dodaję juz
po ugotowaniu. Jako dodatkowa wkładka - jajko na twardo.
pozdrawiam
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|