Data: 2004-04-14 19:53:34
Temat: Re: Wilekanocna zupa chrzanowa
Od: "ania" <k...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Witam,
>
> W moim domu tradycyjnie na sniadanie w niedziele wielkanocna podaje sie
> zupe, na ktora przepis podaje ponizej. Czy ktos wie jaka jest wlasciwa nazwa
> tej zupy? U mnie nazywa sie to "bialym barszczem", ale raczej nie jest to
> nazwa prawidlowa. Ewentualnie gdyby ktos jeszcze napisal z jakiej czesci
> Polski ta zupa pochodzi, z gory dzieki za pomoc! Oto przepis:
>
> Skladniki:
> - wywar z gotowanej szynki i bialej kielbasy
> - chrzan (korzenie)
> - marchew, seler, por
> - pieczarki
> - wedliny
> - chrzan tarty
> - kwasna smietana
> - jajka
>
> W wodzie w ktorej gotowala sie swiateczna szynka gotujemy biala kielbase,
> wyjmujemy ja i do wywaru wkladamy jarzyny i pokrojony swiezy chrzan. Po
> okolo 40 minutach gotowania odcedzamy, gotujemy w zupie pokrojone drobno
> pieczarki (nie za duzo, to nie ma byc zupa pieczarkowa), nastepnie dorzucamy
> pokrojona, ugotowana wczesniej biala kielbase, oraz pozostale wedliny - np.
> zwykla szynka (nie ta gotowana wczesniej) w plastrach, pokrojone
> frankfuterki, powinno byc tego dosc sporo. Jezeli zupa nie ma wyraznego
> chrzanowego smaku, mozna dodac lyzeczke lub dwie tartego chrzanu, lecz tak
> zeby nie zabic smaku wywaru z szynki i kielbasy. Gotujemy jeszcze chwile,
> zabielamy hartowana smietana, przyprawiamy do smaku. Podajemy goraca z
> cwiartkami jajek na twardo, ewentualnie z zielona pietruszka.
>
> WILQ
>
> --
> http://www.wilq.z.pl/ <<<+++++++>>> gg: 1149759
> e-mail: wilczekkk<at>poczta<dot>onet<dot>pl
>
> "Jak tak dalej pojdzie to dopchamy ten autobus do Katowic"
> (c) pasazer pchajacy
ja tą zupę zalewam białym barszczem, a chrzan mieszam ze śmietaną i dodaję juz
po ugotowaniu. Jako dodatkowa wkładka - jajko na twardo.
pozdrawiam
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|