Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Sowa" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Witamina K a gotowanie kapusty itp
Date: Mon, 21 Feb 2005 13:39:57 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 30
Message-ID: <cvckr3$45a$1@inews.gazeta.pl>
References: <cvcf46$dh6$1@achot.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: karwiny.multicon.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1108989603 4266 81.219.100.7 (21 Feb 2005 12:40:03 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 21 Feb 2005 12:40:03 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-User: padiszachti
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:232602
Ukryj nagłówki
Uzytkownik "Leonsjo" <last_man_standing@[TNIJ_TO]o2.pl> napisal w wiadomosci
news:cvcf46$dh6$1@achot.icm.edu.pl...
> Witam. Chcialbym uzyskac konkretna informacje odnosnie zywotnosci witaminy
> K w przypadku kiszenia kapusty albo gotowania (bigos itp).
> Nie moglem znalezc w googlu :(
Witaminy K sa odporne na dzialanie temperatur, ale nie sa odporne na
dzialanie promieni slonecznych zwlaszcza ultrafioletu. Rozpadaja sie takze w
srodowisku zasadowym.
W kiszonej kapuscie s a, ale jedynie pod warunkiem, ze nie jest ona
wystawiana na dzialanie swiatla slonecznego i wlasnego wyrobu - czyli bez
srodków konserwujacych które wit K niszcza. Kupna na ogól jest konserwowana.
I nie wiem co z zasadowoscia - kapusta kiszona jest chyba dosc mocno
zasadowa.
Najwiecej jest ich w salacie, jarmuzu, mleku, szpinaku, brukselce,
brokulach, rzezusze, kalafiorach oraz we wszystkich roslinach
zielonolisciastych.
Dieta z duza iloscia tych warzyw, jak i mleka i jaj powinna z powodzeniem
pokrywac zapotrzebowanie na wit K.
Jest równiez wytwarzana w jelitach przez bytujaca tam flore bakteryjna,
podobno swietnie owa "produkcje" napedza jedzenie kefiru i jogurtów.
jesli zachodzi koniecznosc jej suplementowania (na ogól w wyniku brania
niektórych leków, opierania diety na pokarmach mocno konserwowanych, czy
zatruciach cywilizacyjnych) to lepiej siegnac po jej utleniona forme - w
postaci tabletek aptecznych lub zastrzyków domiesniowych .
Sowa
|