Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!not-for-mail
From: Leonsjo <last_man_standing@[TNIJ_TO]o2.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Witamina K a gotowanie kapusty itp
Date: Mon, 21 Feb 2005 14:04:21 +0100
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 49
Message-ID: <cvcm8l$uo2$1@achot.icm.edu.pl>
References: <cvcf46$dh6$1@achot.icm.edu.pl> <cvckr3$45a$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: nat.akademik.ds.pw.edu.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: achot.icm.edu.pl 1108991061 31490 194.29.137.71 (21 Feb 2005 13:04:21 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 21 Feb 2005 13:04:21 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <cvckr3$45a$1@inews.gazeta.pl>
X-Accept-Language: en-us, en
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.2) Gecko/20040804
Netscape/7.2 (ax)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:232613
Ukryj nagłówki
Sowa wrote:
> Witaminy K sa odporne na dzialanie temperatur, ale nie sa odporne na
> dzialanie promieni slonecznych zwlaszcza ultrafioletu. Rozpadaja sie takze w
> srodowisku zasadowym.
> W kiszonej kapuscie s a, ale jedynie pod warunkiem, ze nie jest ona
> wystawiana na dzialanie swiatla slonecznego i wlasnego wyrobu - czyli bez
> srodków konserwujacych które wit K niszcza. Kupna na ogól jest konserwowana.
> I nie wiem co z zasadowoscia - kapusta kiszona jest chyba dosc mocno
> zasadowa.
Wiec jesli kupimy kapuste kiszona - zakladamy,ze jest konserwowana - i
dodatkowo wystawimy na dzialanie swiatla slonecznego (ile czasu?) to
mozemy liczyc,ze wit. K zginie,chociazby czesciowo? Chodzi o to,ze ktos
lubi kapuste i jej pochodne,ale MUSI uwazac na wit. K ,a wlasciwie na
jej NADMIAR - gwoli scislosci :)
> Najwiecej jest ich w salacie, jarmuzu, mleku, szpinaku, brukselce,
> brokulach, rzezusze, kalafiorach oraz we wszystkich roslinach
> zielonolisciastych.
> Dieta z duza iloscia tych warzyw, jak i mleka i jaj powinna z powodzeniem
> pokrywac zapotrzebowanie na wit K.
Ano wlasnie... A tu chodzi o cos odwrotnego.
> Jest równiez wytwarzana w jelitach przez bytujaca tam flore bakteryjna,
> podobno swietnie owa "produkcje" napedza jedzenie kefiru i jogurtów.
> jesli zachodzi koniecznosc jej suplementowania (na ogól w wyniku brania
> niektórych leków, opierania diety na pokarmach mocno konserwowanych, czy
> zatruciach cywilizacyjnych) to lepiej siegnac po jej utleniona forme - w
> postaci tabletek aptecznych lub zastrzyków domiesniowych .
Jak wiemy wit. K dziala na krzepliwosc krwi. A jesli osoba bierze leki
"przeciwzakrzepowe"??
Leonsjo
pzdr
--
Leonsjo
/*------ O kims kto jest kompletnym ignorantem we -----------*/
/*---wszystkich dziedzinach oprocz jednej mowimy,ze jest?----*/
/*---------------> S P E C J A L I S T A <-------------------*/
|