Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.internetia.pl!skynet.be!skynet.be!fr.c
lara.net!heighliner.fr.clara.net!opentransit.net!wanadoo.fr!proxad.net!noos!not
-for-mail
From: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wkupne....z archiwum pamieci...
Date: Sun, 28 Oct 2001 20:57:02 +0100
Organization: Service Usenet NoosNet
Lines: 50
Message-ID: <9rhnc4$hcs$1@neon.noos.net>
References: <9rhmrf$1rli$1@news2.ipartners.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.198.40.41
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: neon.noos.net 1004298436 17820 212.198.40.41 (28 Oct 2001 19:47:16 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...fr
NNTP-Posting-Date: Sun, 28 Oct 2001 19:47:16 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:77226
Ukryj nagłówki
Ambasador ILGCN w Polsce <a...@i...gej.net> a écrit dans le message :
9rhmrf$1rli$...@n...ipartners.pl...
> W ramach wkupnego podaje Wam przepisik, ktory wydebilem od jednego
> tureckiego kucharza.
> Nie wiem, jak to sie nazywa, ale po mojemu to pulpeciki z orzechami.
>
> A robi sie to tak:
> 1 kg miesa (najlepsza jest jagniecina, ale cielecina tez byc moze)
> 1 lyzeczka zmielonego cynamonu
> 2 duze cebule pokrajane w polplasterki (cebulka na pol i ciach ciach)
> 4 lyzki oliwy (ostatecznie olej, ale sami wiecie, ze co oliwa to oliwa)
> 6 lyzek obranych i posiekanych orzechow wloskich (fajnie jest jak sie
wezmie
> pol na pol z migdalami)
> 1/2 szklanki przetartych pomidorow (przecier ujdzie, jezeli sie go
doprawi)
> 1 szklanka wody
> sok z polowy cytryny
> 1 lyzeczka cukru
> 2 lyzki posiekanej pietruszki
>
> Miesko trzeba drobno przemielic, wymieszac z cynamonem, doprawic do smaku
> pieprzem i sola, wyrobic lapka i formowac kulki wielkosci duzego orzecha
> laskowego. Oliwe rozgrzac w duzym i plaskim rondelku o grubym dnie, wsypac
> cebule i smazyc az do zezlocenia. Nastepnie wrzucamy kuleczki i smazymy je
> az sie ladnie zrumienia, wrzucamy orzeszki i trzymamy na ogniu kolejne
dwie
> minuty. Do przetartych pomidorow dodajemu wode, wlewamy do kuleczek w
> rondlu, dolewamy wody tak by sosik przykryl kuleczki. Przyprawiamy sokiem
z
> cytryny, sola, pieprzem i cukrem. Dusimy na malym ogniu okolo 20 minut
(sos
> musi zgestniec).
> Tuz przed podaniem posypujemy zielenina.....
>
> Bon apetite.....
>
> Mam nadzieje sie sie wkupilem?
I to jak ! juz mi slina zakapala klawiature !
Jutro kupuje orzechy i jagniecine... do jutra daleko...
Ewcia
--
Niesz !
|