Data: 2001-10-28 19:57:02
Temat: Re: Wkupne....z archiwum pamieci...
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ambasador ILGCN w Polsce <a...@i...gej.net> a écrit dans le message :
9rhmrf$1rli$...@n...ipartners.pl...
> W ramach wkupnego podaje Wam przepisik, ktory wydebilem od jednego
> tureckiego kucharza.
> Nie wiem, jak to sie nazywa, ale po mojemu to pulpeciki z orzechami.
>
> A robi sie to tak:
> 1 kg miesa (najlepsza jest jagniecina, ale cielecina tez byc moze)
> 1 lyzeczka zmielonego cynamonu
> 2 duze cebule pokrajane w polplasterki (cebulka na pol i ciach ciach)
> 4 lyzki oliwy (ostatecznie olej, ale sami wiecie, ze co oliwa to oliwa)
> 6 lyzek obranych i posiekanych orzechow wloskich (fajnie jest jak sie
wezmie
> pol na pol z migdalami)
> 1/2 szklanki przetartych pomidorow (przecier ujdzie, jezeli sie go
doprawi)
> 1 szklanka wody
> sok z polowy cytryny
> 1 lyzeczka cukru
> 2 lyzki posiekanej pietruszki
>
> Miesko trzeba drobno przemielic, wymieszac z cynamonem, doprawic do smaku
> pieprzem i sola, wyrobic lapka i formowac kulki wielkosci duzego orzecha
> laskowego. Oliwe rozgrzac w duzym i plaskim rondelku o grubym dnie, wsypac
> cebule i smazyc az do zezlocenia. Nastepnie wrzucamy kuleczki i smazymy je
> az sie ladnie zrumienia, wrzucamy orzeszki i trzymamy na ogniu kolejne
dwie
> minuty. Do przetartych pomidorow dodajemu wode, wlewamy do kuleczek w
> rondlu, dolewamy wody tak by sosik przykryl kuleczki. Przyprawiamy sokiem
z
> cytryny, sola, pieprzem i cukrem. Dusimy na malym ogniu okolo 20 minut
(sos
> musi zgestniec).
> Tuz przed podaniem posypujemy zielenina.....
>
> Bon apetite.....
>
> Mam nadzieje sie sie wkupilem?
I to jak ! juz mi slina zakapala klawiature !
Jutro kupuje orzechy i jagniecine... do jutra daleko...
Ewcia
--
Niesz !
|