Data: 2001-10-28 19:35:41
Temat: Wkupne....z archiwum pamieci...
Od: "Ambasador ILGCN w Polsce" <a...@i...gej.net>
Pokaż wszystkie nagłówki
W ramach wkupnego podaje Wam przepisik, ktory wydebilem od jednego
tureckiego kucharza.
Nie wiem, jak to sie nazywa, ale po mojemu to pulpeciki z orzechami.
A robi sie to tak:
1 kg miesa (najlepsza jest jagniecina, ale cielecina tez byc moze)
1 lyzeczka zmielonego cynamonu
2 duze cebule pokrajane w polplasterki (cebulka na pol i ciach ciach)
4 lyzki oliwy (ostatecznie olej, ale sami wiecie, ze co oliwa to oliwa)
6 lyzek obranych i posiekanych orzechow wloskich (fajnie jest jak sie wezmie
pol na pol z migdalami)
1/2 szklanki przetartych pomidorow (przecier ujdzie, jezeli sie go doprawi)
1 szklanka wody
sok z polowy cytryny
1 lyzeczka cukru
2 lyzki posiekanej pietruszki
Miesko trzeba drobno przemielic, wymieszac z cynamonem, doprawic do smaku
pieprzem i sola, wyrobic lapka i formowac kulki wielkosci duzego orzecha
laskowego. Oliwe rozgrzac w duzym i plaskim rondelku o grubym dnie, wsypac
cebule i smazyc az do zezlocenia. Nastepnie wrzucamy kuleczki i smazymy je
az sie ladnie zrumienia, wrzucamy orzeszki i trzymamy na ogniu kolejne dwie
minuty. Do przetartych pomidorow dodajemu wode, wlewamy do kuleczek w
rondlu, dolewamy wody tak by sosik przykryl kuleczki. Przyprawiamy sokiem z
cytryny, sola, pieprzem i cukrem. Dusimy na malym ogniu okolo 20 minut (sos
musi zgestniec).
Tuz przed podaniem posypujemy zielenina.....
Bon apetite.....
Mam nadzieje sie sie wkupilem?
--
Szymon Niemiec
t...@s...net.pl
http://technites.gejowo.pl
|