Data: 2003-07-17 23:35:08
Temat: Re: Własne wino; wiśnie i porzeczki; fermentacja w miazdze; kwas pruski?
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Thu, 17 Jul 2003 12:47:21 +0200, Krystyna Chiger <k...@p...pl>
wrote:
>e...@p...onet.pl wrote:
>
>> (...)
>> No i dlaczego miazgę porzeczek trzeba fermentować tak krótko?
>
>Bo sie zepsuje. Wlasciwie owoce jagodowe nalezy najpierw wycisnac
>i dopiero sok postawic na wino.
tyle ze bez zafermentowania w miazdze z porzeczek wiele nie wycisniesz
- pektyny nie dadza... Takoz owoce na wina czerwone majace barwniki
glownie w skorce (w tym i czerwone winogrona) warto wstwpnie
zafermentowac przez pare dni w miazdze - do rozwalenia scian komorek i
uwolnienia barwnika ze skorki - a dopiero pozniej tloczyc.
--
Darek
|