Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newshu
b.sdsu.edu!out01a.usenetserver.com!news.usenetserver.com!in04.usenetserver.com!
news.usenetserver.com!news-out.readnews.com!postnews3.readnews.com!not-for-mail
From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Włochy - co przywieźć czego tu nie ma?
Date: Thu, 09 Aug 2007 16:12:57 +0100
Organization: Home
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
Message-ID: <j...@4...com>
References: <f9esle$bh2$1@inews.gazeta.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 45
NNTP-Posting-Host: f3d209aa.reader.athenanews.com
X-Trace: DXC=Kd6[JRiC9=?YgVWWENFV86aTHcV2NR;j;:LKFL\Y2Oo:AcZZLWZV0h6lZ9_UZaab0<M^6nj=
:V4W4SkZ0gbb6@^0
X-Complaints-To: a...@a...com
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:300265
Ukryj nagłówki
On Thu, 9 Aug 2007 13:09:34 +0200, "Kajetana_Kinga"
<k...@g...nospam.pl> wrote:
>Hej,
>
>wybieram się do Włoch i mam pytanie jak w temacie - co włoskiego (oprócz wina)
>jeszcze polecacie żeby zabrać i przywieźć - czego tu w Polsce nie ma, albo
>występuje w niewielkich ilościach i drogie?
najlepiej idz do jakiegos sklepu z dala od turystycznych traktow
i kup troche twardego sera - kilka "odcieni" parmezanu, pecorino
romano, butelke dobrego limocello (butelka ohydna, cena srednia,
wszystko inne - dla turystow), kilka cytryn z Amalfi (GIGANTY) i
zrob limocello w domu, wode Aqua di Parma - perfumy dosc niemodne
ale swietne, wina z malych winnic, takze mlode wina (do wypicia
szybko bardzo, ale sa fajne), mieszanki ziol w w/w sklepach,
gdzie po angielsku/niemiecku nie bedzie tlumaczonego skladu (ja
kupilam kilka, jedne z pokruszonymi kawaleczkami trufli,
swietne!)
te rozne suszone pomidory i inne grzyby suszone sa takie same,
jak te do dostania poza Wlochami, wiec nie warto sobie zawracac
glowy. ale np ni to marynowane ni to w zalewie oliwnej karczochy
to pewnie warto (jak lubisz takie dziwne jarzyny) - w sloikach.
aaa - i oliwe, tez moze byc z wytlaczarni prosto, choc to pewnie
nie sezon na swieza oliwe bedzie, jak bedziesz tam. I ocet....w
jednym hotelu w restauracji na stoliczku specjalnie na
przyprawy...stalo chyba ze 12 butelek roznych oliw i m/w tyle
samo roznych octow - na stole obok byly rzeczy
salatowo-jarzynowe, do wyboru do koloru, polewaj czym chcesz
Machine do espresso - takie male cos zelazne, co sie stawia na
fajerce kuchennej i sie parzy kawe - na pewno mozna w PL dostac
(w Ikei nawet sprzedaja), ale tam, w kazdym sklepie, gdzie w
drzwiach wisza sczotki i wiaderka plasikowe, jest ich duzy wybor.
wybieraj takie, co Cie zadowoli i najdrozsze, bo akurat tu lepiej
kupic najdrozsze, jakie mozesz.
I kawe tez.
reszta to jest chyba jednak do korzystania na miejscu :))))))))
Pierz, co ma nadzieje skorzystac na miejscu z przysmakow i urokow
wloskich jakos tak jesienia
K.T. - starannie opakowana
|