Data: 2001-05-11 08:01:41
Temat: Re: Woda
Od: "Jerzy" <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik rena <r...@a...net.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@n...vogel.pl...
>
> ja czytalam, ze oligocenska woda moze stac max. 12 godzin i to w
lodowce.
> potem wiecej w niej bakterii, niz w scierce do podlogi...
Nie przesadzaj, korzystam z niej ponad 20 lat i żyję.
"Tankuję" baniaki co 2-3 dni ale stosuję sie do pewnych zasad higieny.
Ponadto baniaki stoja zakręcone i w cieniu, i nie na żyłach wodnych [łatwo
to sprawdzić, w takich miejscach woda po 3 dniach jest zielona]. Nawet 3
dnia daje się pić na surowo i jest smaczna, z tym, że nie ze wszystkich
ujęć, niestety są lepsze i gorsze.
Woda oligoceńska jest czysta mikrobiologicznie (pozbawiona jest bakterii,
pleśni i grzybów) oraz pozbawiona jest zanieczyszczeń chemicznych.
KIJ zlecił labolatorium Prokonsument zbadanie jakości dziewięciu marek
naturalnych wód mineralnch gazowanych, siedmiu marek wód mineralnych
niegazowanych oraz wody oligoceńskiej pobranej z pięciu ogólnodostępnych
ujęć w Warszawie.
http://www.kij.pagi.pl/wodamineral.htm
i tam czytamy:
(czystość wody oligoceńskiej z ujęć publicznych jest przynajmniej raz w
miesiacu kontrolowana przez SANEPID). Konsumenci muszą jednak pamiętać o
tym, że o ile technologia pobierania wody ze źródła oraz jej butelkowanie
w rozlewniach z reguły zapewnia długotrwałość biologiczną wody, to w
wodzie oligoceńskiej pobieranej przez konsumenta z ogólnie dostępnych
ujęć, do naczyń zawierających bardzo często osad, przechowywanej w
temperaturze domowej szybko rozwijają się drobnoustroje. Dlatego zaleca
się, by wodę oligoceńską, po 2-3 dniach spożywać po przegotowaniu. Do
przechowywania tej wody najlepiej nadają się pojemniki szklane. Wszelkie
pojemniki na wodę powinny być utrzymane w czystości: raz w tygodniu
wyparzone wrzątkiem (o ile dany rodzaj tworzywa to wytrzymuje) oraz
płukane wodą z dodatkiem kwasku cytrynowego lub octu. Wodę należy
przechowywać w niskiej temperaturze i chronić przed światłem.
pozdr. Jerzy
|