Data: 2001-10-05 08:10:58
Temat: Re: Wok
Od: Angel <B...@z...koszalin.tpsa.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ajak juz zardzewial to da sie go jakos uratowac??????
JarJar Binks napisał(a):
> Angel <B...@z...koszalin.tpsa.pl> wrote in message
> news:3BBC3D7A.F06D634B@zt.koszalin.tpsa.pl...
> > Ja tez mam taki z Ikei, ale niestety nie jestem zbyt zadowolona. Smazylam
> w
> > nim moze ze dwa razy, wszystko sie przypalalo, a do tego teraz
> > zardzewial.....
> Przypalalo? Zardzewial? A doczytalas sie w instrukcji, ze przed uzyciem
> trzeba go przygotowac przez rozgrzanie do b. wysokiej temperatury woka
> smarowanego cienka warstwa oleju? Chodzi o wytworzenie warstwy wegla na
> powierzchni - wtedy nic nie bedzie przywieralo - dziala nie gorzej niz
> teflon. Moze wiesz, jak wyglada stara, dlugo uzywana patelnia zeliwna? Taka
> wlasnie czarna powierzchnie ma miec w srodku Twoj wok.
> (Innym sposobem jest prazenie w woku warstwy soli.)
> A po myciu przetrzec szmatka namoczona w oleju - nie bedzie rdzewiec.
> Pozdrawiam
>
> JarJar
|