Data: 2001-10-04 13:24:14
Temat: Re: Wok
Od: "JarJar Binks" <a...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Angel <B...@z...koszalin.tpsa.pl> wrote in message
news:3BBC3D7A.F06D634B@zt.koszalin.tpsa.pl...
> Ja tez mam taki z Ikei, ale niestety nie jestem zbyt zadowolona. Smazylam
w
> nim moze ze dwa razy, wszystko sie przypalalo, a do tego teraz
> zardzewial.....
Przypalalo? Zardzewial? A doczytalas sie w instrukcji, ze przed uzyciem
trzeba go przygotowac przez rozgrzanie do b. wysokiej temperatury woka
smarowanego cienka warstwa oleju? Chodzi o wytworzenie warstwy wegla na
powierzchni - wtedy nic nie bedzie przywieralo - dziala nie gorzej niz
teflon. Moze wiesz, jak wyglada stara, dlugo uzywana patelnia zeliwna? Taka
wlasnie czarna powierzchnie ma miec w srodku Twoj wok.
(Innym sposobem jest prazenie w woku warstwy soli.)
A po myciu przetrzec szmatka namoczona w oleju - nie bedzie rdzewiec.
Pozdrawiam
JarJar
|