Data: 2001-01-04 02:45:21
Temat: Re: Wok - jak wybrac?
Od: "emc" <e...@e...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pawel A. wrote in message <92vg0g$ksa$1@info.cyf-kr.edu.pl>...
>Mam zamiar kupic Wok, ale niestety nie wiem na co zwracać uwagę. W tej
>chwili w handlu dostepne sa przynajmniej trzy rodzaje:
>1. zeliwny - z ciezkiej matowej blachy wyklepanej n agladko
AFAIK Zeliwa sie nie klepie wiec albo jest z zelaza tzn. blachy zelaznej
klepanej (lub prasowanej) tylko wtedy nie powinien byc taki bardzo ciezki.
A jesli jest ciezki i masywny to pewnie jest odlany z zeliwa.
Chinczycy podrzucaja tymi patelniami pod czas smazenia wiec te
autentyczne chinskie woki bardzo ciezkie byc nie moga. :-)
Nie znaczy to jednak ze zeliwne woki nie zdaja egzaminu w europejsckiej
kuchni. Nie mam praktycznego doswiadczenia z zeliwnymi wokami wiec nie
moge powiedziec ktory lepszy. Mam zwykly blaszany - nie klepany i tani,
a calkiem dobrze zdaje egzamin. Tylko trzeba go dobrze wypalic zeby
nie rdzewial a potem z pol roku smazenia zeby zrobil sie naprawde dobry ;-)
Ewa
--------------------------------------------------
(EMC-S) e...@t...net
|