Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!fu-berlin.de!newsfeed01.sul.t-online.de!newsmm00.sul.t-online.co
m!t-online.de!news.t-online.com!not-for-mail
From: "Irek Zablocki" <i...@w...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wok z Mango
Date: Mon, 14 Jan 2002 13:38:22 +0100
Organization: T-Online
Lines: 45
Message-ID: <a1ul4s$n8q$04$3@news.t-online.com>
References: <a1juci$bqv$1@news.onet.pl> <a1k783$3c7$1@news.tpi.pl>
<a1k83u$rj9$1@news.onet.pl> <a1k9m3$3pm$1@pingwin.acn.pl>
<a1sarn$pa0$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl> <a1uakr$llf$05$2@news.t-online.com>
<a1udd4$2og$1@galaxy.uci.agh.edu.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: news.t-online.com 1011013596 04 23834 QzYeTa0VbaASd6 020114 13:06:36
X-Complaints-To: a...@t...com
X-Sender: 5...@t...net
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:91814
Ukryj nagłówki
"Paul" <p...@p...ch> schrieb im Newsbeitrag
news:a1udd4$2og$1@galaxy.uci.agh.edu.pl...
> > Od siebie dodam, ze o tych baniakach kazdy co innego plecie.
>
> Moj Wok jest na ciebie smiertelnie obrazony. Po raz pierwszy ktos go
nazwal
> "baniakiem".
>
Ze tez ten wok tak wszystko do siebie bierze! Skad on jest, ze taki
obrazalski? Aha przypomnialo mi sie, ze Chinczyk nazywal sie Ken Hom. To
chyba w Stanach jakis guru od ba... wokow?
> Uzywam go dosyc czesto do robienia chinskiego makaronu z jarzynami,
drobiem
> lub miesem.
> Dla mnie zasada jest Nie uzywanie tluszczu do przygotowywania
poszczegolnych
> skladnikow
> - kazdego z osobna nota bene. Jesli por ma byc tylko "zeszklony" (2/3
> minuty), marchew i seler pokrojone w "wykalaczki" musza puscic sok ktory
> trzeba nastepnie usunac. Potrwa to oczywiscie dluzej niz 2/3 minuty, w
> zwiazku z czym pory gotowane razem byly by juz do niczego. Grube dno
pozwala
> na osiagniecie bardzo wysokiej temperatury bez przypalenia produktow a
dwie
> raczki pozwalaja na doniesienie Woka do stolu bez nadwyrezenia miesni
> przedramienia.
Znaczy sie, uzywasz zeliwnego woka. Mi to jest wsio ryba, bo ja sie w zyciu
tyle napodnosilem, (imieniny, urodziny, wesela, chrzciny i pogrzeby), ze dla
mnie moze byc z jedna raczka. A do tego dochodzi sluzba w ulanach, (szabla,
lanca, panienki o ksztaltnych zadkach). Ja lubie sobie patelnia poruszac.
Czasem potrafie cos smazyc bez uzywania lopatki. Tylko raz w srodku do
przewrocenia na druga strone.
> Ot i co ... "baniak" .... pffff....
Prawda, ze ladnie brzmi? Tak swojsko.
>
> --
> Amicalement Paul Urstein
>
Ameisengeist Irek Zablocki
|