Data: 2013-09-15 10:24:01
Temat: Re: Wok żeliwny - jak przygotować
Od: "Kukus Minipalus" <d...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
<b...@w...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:0c9bc9f3-6bb1-40e8-a7b2-9ae5d1252a13@googlegrou
ps.com...
W dniu niedziela, 30 grudnia 2007 13:25:48 UTC+1 użytkownik Marcin S
napisał:
> Święty Mikołaj w tym roku obdarzył nas porządnym, ciężkim, żeliwnym
> wokiem. Z tego co pamiętam, przed smażeniem jedzenia trzeba go jakoś
> przygotować - słyszałem już kilka wersji. O smażeniu soli, o
> podgrzewaniu samego pustego woka na dużym ogniu, oraz o "wypiekaniu"
> go w piekarniku.
>
> Którą metodę stosujecie sami, a którą kategorycznie odradzacie?
>
> Z góry pięknie dzięki za pomoc,
>
> Marcin
Wok żeliwny powinien być "zakonserwowany" olejem spożywczym nie oliwą z
oliwek bo ona ma niską temperaturę spalania, należy taki wok natrzeć takim
olejem, ponieważ żeliwo ma porowatą strukturę i nie natarcie jego mogłoby
spowodować nadmierne przywieranie potraw do takiego woka. Taką konserwację
należy przeprowadzać kilka razy do roku a nasz wok będzie się sprawował
idealnie przez wiele lat.
Ty, a ciebie to kiedy odhibernowali? Może na jakiś post z zeszłego wieku
jeszcze odpowiesz?
|