Data: 2013-09-14 15:48:47
Temat: Re: Wok żeliwny - jak przygotować
Od: b...@w...pl
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu niedziela, 30 grudnia 2007 13:25:48 UTC+1 użytkownik Marcin S napisał:
> Święty Mikołaj w tym roku obdarzył nas porządnym, ciężkim, żeliwnym
> wokiem. Z tego co pamiętam, przed smażeniem jedzenia trzeba go jakoś
> przygotować - słyszałem już kilka wersji. O smażeniu soli, o
> podgrzewaniu samego pustego woka na dużym ogniu, oraz o "wypiekaniu"
> go w piekarniku.
>
> Którą metodę stosujecie sami, a którą kategorycznie odradzacie?
>
> Z góry pięknie dzięki za pomoc,
>
> Marcin
Wok żeliwny powinien być "zakonserwowany" olejem spożywczym nie oliwą z oliwek bo ona
ma niską temperaturę spalania, należy taki wok natrzeć takim olejem, ponieważ żeliwo
ma porowatą strukturę i nie natarcie jego mogłoby spowodować nadmierne przywieranie
potraw do takiego woka. Taką konserwację należy przeprowadzać kilka razy do roku a
nasz wok będzie się sprawował idealnie przez wiele lat.
|