Data: 2007-12-31 17:16:07
Temat: Re: Wok żeliwny - jak przygotować?
Od: "Panslavista" <p...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Marcin S" <p...@g...com> wrote in message
news:ad84edc4-d1ff-4cef-adaa-94f65594d03f@d4g2000prg
.googlegroups.com...
Święty Mikołaj w tym roku obdarzył nas porządnym, ciężkim, żeliwnym
wokiem. Z tego co pamiętam, przed smażeniem jedzenia trzeba go jakoś
przygotować - słyszałem już kilka wersji. O smażeniu soli, o
podgrzewaniu samego pustego woka na dużym ogniu, oraz o "wypiekaniu"
go w piekarniku.
Rozgrzać naczynie żeliwne (garnek, patelnię, wok, kociołek) i natrzeć go
olejem jadalnym (powinien dymić) naniesionym na szmatkę - robić to po
zdjęciu z ognia - pary oleju mogą się zapalić. Szmatka zwinięta w tampon też
musi być duża, aby ciepło i gorący olej nie dotarł do rąk. Olej w
niewielkiej ilości nanosimy na ten tampon. Czernić można też patelnie i
naczynia stalowe ze zwykłej blachy czarnej. Takie naczynie po użyciu
(smażeniu) wystarczy przetrzeć do suchej powierzchni ręcznikiem papierowym,
jeżeli coś było gotowane - wymyć nie drapiąc i gorące znowu natrzeć olejem.
Gdy coś sie przypali mozna usunąć roztworem sody i od nowa nanieść powłoki
czerniące.
Przechowywać nasmarowane obficie olejem, aby nie rdzewiało.
|