Data: 2007-12-31 12:44:51
Temat: Re: Wok żeliwny - jak przygotować?
Od: "Don_Vito_Corleone" <D...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "nightmen" <nightmen(wytnij to)@poczta.onet.pl> napisał w
wiadomości news:fl8v7g$fmj$1@news.onet.pl...
> Witam niestety żadna z tych metod nie znajdzie zastosowania , jedynie co
> można zrobic z żeliwnym wokiem to w nim spalić trochę oliwy lub innego
> tłuszczu i to wszystko , a tak apropo to żeliwny wok to do niczego się nie
> nadaje oprócz bigosu , gulaszu , powideł ,do chinszczyzny nawet nie
> polecam próbowac tam tylko woki stalowe.
> Pozdrawiam JULIUSZ
>
Może nie do końca "spalić" ale doprowadzić do tego aby pojawiła się na nim
warstwa spolimeryzowanego oleju. Czyli tłuszcz przytrzymywać na granicy
przypalenia. Pare razy to powtarzać. I co ciekawsze, myjąc nie szorować aby
tej warstwy nie uszkodzić. Co do przydatności to: "Wprawa czyni mistrza".
Tajemnicą są odpowiednie temperatury w sposób ciągły w trakcie "pichcenia".
Nie za małe bo żeliwo potrzebuje dużo ciepła ale też nie za wysokie. Trudno
powiedzieć jakie. Każdy wok ma swój urok. I nie przypalać - warstwa
"teflonu" znika, robi się paskudztwo i wszystko trza od początku.
|