Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Don_Vito_Corleone" <D...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wok żeliwny - jak przygotować?
Date: Mon, 31 Dec 2007 13:44:51 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 20
Message-ID: <flao83$glg$1@inews.gazeta.pl>
References: <a...@d...googlegroups.com>
<fl8v7g$fmj$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: public-gprs12191.centertel.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1199105091 17072 87.96.47.159 (31 Dec 2007 12:44:51 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 31 Dec 2007 12:44:51 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-User: Don-Vito-Corleone
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:308166
Ukryj nagłówki
Użytkownik "nightmen" <nightmen(wytnij to)@poczta.onet.pl> napisał w
wiadomości news:fl8v7g$fmj$1@news.onet.pl...
> Witam niestety żadna z tych metod nie znajdzie zastosowania , jedynie co
> można zrobic z żeliwnym wokiem to w nim spalić trochę oliwy lub innego
> tłuszczu i to wszystko , a tak apropo to żeliwny wok to do niczego się nie
> nadaje oprócz bigosu , gulaszu , powideł ,do chinszczyzny nawet nie
> polecam próbowac tam tylko woki stalowe.
> Pozdrawiam JULIUSZ
>
Może nie do końca "spalić" ale doprowadzić do tego aby pojawiła się na nim
warstwa spolimeryzowanego oleju. Czyli tłuszcz przytrzymywać na granicy
przypalenia. Pare razy to powtarzać. I co ciekawsze, myjąc nie szorować aby
tej warstwy nie uszkodzić. Co do przydatności to: "Wprawa czyni mistrza".
Tajemnicą są odpowiednie temperatury w sposób ciągły w trakcie "pichcenia".
Nie za małe bo żeliwo potrzebuje dużo ciepła ale też nie za wysokie. Trudno
powiedzieć jakie. Każdy wok ma swój urok. I nie przypalać - warstwa
"teflonu" znika, robi się paskudztwo i wszystko trza od początku.
|