Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!news.i
nternetia.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-ma
il
From: "Panslavista" <p...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wok żeliwny - jak przygotować?
Date: Mon, 31 Dec 2007 18:16:07 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 22
Message-ID: <flb871$9ag$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <a...@d...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: abca172.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1199121441 9552 83.6.216.172 (31 Dec 2007 17:17:21 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 31 Dec 2007 17:17:21 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3198
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Antivirus: avast! (VPS 071231-0, 2007-12-31), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:308171
Ukryj nagłówki
"Marcin S" <p...@g...com> wrote in message
news:ad84edc4-d1ff-4cef-adaa-94f65594d03f@d4g2000prg
.googlegroups.com...
Święty Mikołaj w tym roku obdarzył nas porządnym, ciężkim, żeliwnym
wokiem. Z tego co pamiętam, przed smażeniem jedzenia trzeba go jakoś
przygotować - słyszałem już kilka wersji. O smażeniu soli, o
podgrzewaniu samego pustego woka na dużym ogniu, oraz o "wypiekaniu"
go w piekarniku.
Rozgrzać naczynie żeliwne (garnek, patelnię, wok, kociołek) i natrzeć go
olejem jadalnym (powinien dymić) naniesionym na szmatkę - robić to po
zdjęciu z ognia - pary oleju mogą się zapalić. Szmatka zwinięta w tampon też
musi być duża, aby ciepło i gorący olej nie dotarł do rąk. Olej w
niewielkiej ilości nanosimy na ten tampon. Czernić można też patelnie i
naczynia stalowe ze zwykłej blachy czarnej. Takie naczynie po użyciu
(smażeniu) wystarczy przetrzeć do suchej powierzchni ręcznikiem papierowym,
jeżeli coś było gotowane - wymyć nie drapiąc i gorące znowu natrzeć olejem.
Gdy coś sie przypali mozna usunąć roztworem sody i od nowa nanieść powłoki
czerniące.
Przechowywać nasmarowane obficie olejem, aby nie rdzewiało.
|