Data: 2003-10-15 11:07:14
Temat: Re: Wszystko o śmietanie-pytanie
Od: "Jerzy Nowak" <w...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ewa W <e...@b...wroc.pl> napisał(a):
>
>
> > Bardzo dziękuję, a czy śmietanka jest rzadsza od śmietany, czy na to też
> nie
> > ma reguły?
> > Czy 12 jest rzadsza od 16? a 16 od 30?
>
> Śmietanka jest rzadka, a śmietana gęsta.
Śmietanka (tzw. śmietana słodka) jest produktem uzyskiwanym poprzez oddzielenie
tłuszczu ze świeżego pasteryzowanego mleka. I może mieć różną
zawartość tłuszczu i konsystencję, z reguły jest płynna.
Po ukwaszeniu śmietanki czystymi kulturami bakteryjnymi uzyskujemy produkt o lekko
kwaśnym smaku i czystym zapachu oraz gęstej konsystencji czyli śmietanę.
I taka jest różnica.
Po otwarciu śmietanki możemy się liczyć z tym, że w krótkim czasie będziemy mieć z
niej śmietanę, lub nie jeżelie ona jest UHT-a.
;-)
pozdr. Jerzy
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|