Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Wypiek chleba - do czego służą poszczególne składniki i jak nimi manipulować? Re: Wypiek chleba - do czego służą poszczególne składniki i jak nimi manipulować?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Wypiek chleba - do czego służą poszczególne składniki i jak nimi manipulować?

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!news.nask.pl!news.nask.
org.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!border2.nntp.dca.giganews.com!nnt
p.giganews.com!postnews.google.com!k36g2000pri.googlegroups.com!not-for-mail
From: Panslavista <p...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wypiek chleba - do czego służą poszczególne składniki i jak nimi
manipulować?
Date: Tue, 27 Jan 2009 02:44:32 -0800 (PST)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 52
Message-ID: <9...@k...googlegroups.com>
References: <gll90f$j94$1@nemesis.news.neostrada.pl> <glmfji$ptu$1@news.onet.pl>
<glmlnt$i7j$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<lc8h8561s8he$.1fm2f77vmytpn$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: 83.5.205.14
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1233053072 20127 127.0.0.1 (27 Jan 2009 10:44:32 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Tue, 27 Jan 2009 10:44:32 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: k36g2000pri.googlegroups.com; posting-host=83.5.205.14;
posting-account=VxowYgoAAACXIUj-wSbzn1nmOoh3KrQ2
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98; FDM; .NET CLR
1.1.4322),gzip(gfe),gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:319311
Ukryj nagłówki

On 27 Sty, 10:49, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> Dnia Tue, 27 Jan 2009 10:47:28 +0100, Jan Werbiński napisał(a):
>
> > Użytkownik "lleeoo" <l...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> >news:glmfji$ptu$1@news.onet.pl...
> >> Jan Werbiński pisze:
> >>> ...
> >>> psikanie wodą na gotowy chleb
> >>> ...
>
> >> Tylko i wyłącznie nadaje mu połysk, chleb po wyciągnięciu z pieca jest
> >> matowy wystarcz przetrzeć go tylko wodą i robi sie błyszczący.
>
> > Nie wpływa na chrupkość skórki?
>
> Skórka jest chrupka, kiedy chleb jest dobrze wypieczony. Połysk to sprawa
> drugorzędna.

Ja nie dbam o błysk na skórce - Jan niech sobie klejnoty pastuje
brązową pastą krakowską Golden Bell lub np. Kiwii, poleruje je na
połysk na wzór Lota (o ile psina jeszcze żyje). Pryskam opryskiwaczem
litrowym do kwiatków na gorący chleb natychmiast po wyjęciu z foremki
od dołu, a potem z wierzchu - sprzyja to szybkiemu ostudzeniu chleba,
nawilgoceniu - dłużej zachowuje świeżość i elastyczność wewnątrz, przy
studzeniu przy uchylonym oknie skórka wysycha, ale jest krucha. Po
wystygnięciu chleb ładuję do torby foliowej, aby nie wysychał i
wkładam do chlebaka.
Podobnie spryskuję powierzchnię ciasta w foremce przd włożeniem
do rośnięcia w piekarniku na temp. termoobiegu 50°C i mniej - rośnie
tam, aż w przybliżeniu podwoi wysokość, wtedy przełączam na 160°C na
pół godziny i obracam foremki o 180° na drugie pół godziny.
Połysk uzyskuje się dodatkiem cukru (łyżeczkę) do wody, którą
moczy się chleb po upieczeniu, sól na odmianę zwiększa smakowitość
chleba - stare gospodynie stosowały ten sposób, gdyż nie każdy mial
omastę do chleba. Inna sprawa - sól wiązała wodę - chleb nie wysychał
tak szybko, a także sól konserwowała - nie pleśniał. Do razowców
dodawano do ciasta ugotowanego ziemniaka, taki chleb dłużej byl
świeższy.
Przerabianie rosnącego chleba - w Polscve zazwyczaj przerabiano
ciasto dwukrotnie, jednak trzykrotne przerabianie jest korzystniejsze,
chleb ma mniejsze, ale za to więcej komórek, dzięki czemu jest
elastyczniejszy i bardziej sprężysty.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
27.01 Ikselka
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem