Data: 2009-04-03 18:27:02
Temat: Re: Wypiekacz do chleba - czy warto?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "michalek" <m...@g...com> napisał w wiadomości
news:gr5ke1$8gs$1@mx1.internetia.pl...
>
> "Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
> news:gr5fjp$9c4$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> >
> > Automatu używam jeszcze do wyrabiania ciasta na makaron w funkcji
> > "kluski". Proporcje - 10 jajek na 1kg mąki, bez odrobiny wody, później
> > maszynka do makaronu Marcato, mam domowe spagetti zawsze al dente, albo
> > stosowną maszynką do hałusek prosto na wrzatek.
> >
>
> Kilka razy już na grupie chwaliłeś Fenomena Zelmera.
> Czy do wyrabiania takiego ciasta (10jaj na 1kg mąki)
> Fenomen się nie nadaje? nie wytrzymuje? że używasz
> maszynki do chleba?
>
> Przymierzałem się do Fenomena, ale właśnie jakoś
> trudno mi uwierzyć, że wytrzyma długo, kiedy będę
> go używał do wyrabiania twardego ciasta makaronowego
> a u mnie to byłoby jego podstawowe zajęcie.
>
> M
Fenomen daje radę, ale muszę go nadzorować, automat sygnalizuje mi
koniec cyklu czterema pipnięciami, mogę w tym czasie pisac na grupy lub
gotować sobie obiad do tego spagetti, na które ciasto sie wyrabia.
Niegdzie nie deprecjonowałem jakichkolwiek maszynek - kazda ma inny
zakres prac, które wykonuje najlepiej, a na dodatek mam ręczne odpowiedniki
na wypadek braku prądu, po za piekarnikiem - wtedy musiałbym podzielić
ciasto na chleb i ugotować bułki na parze lub wodzie. Też pyszne.
|