Data: 2006-06-24 07:35:42
Temat: Re: Wysyp truskawek...
Od: "czeremcha" <c...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
weni napisał(a):
> Drozdzowy i sie gotuje w wodzie - tego jeszcze nie bylo
> Naprawde tak robisz czy to wklejony przepis - bez obrazy.
> Az jestem ciekawa Twojego placka - daj.
> :-)
Pierogi gotowane, nie placek :-)
Placek drożdżowy z owocami:
50 dag mąki, 4 dag drożdży, ok. 1/2 l mleka, 2 żółtka, 10-15 dag
cukru, szczypta soli, 10 dag tłuszczu, skórka cytrynowa, cukier
waniliowy, owoce
Mąkę przesiać do miski, zrobić w niej dołek, wkruszyć drożdże,
posypać łyżką cukru, wlać ok. 1/2 szklanki ciepłego mleka.
Zostawić w cieple, żeby drożdże zaczęły pracować. Żółtka
utrzeć z cukrem, dodać do mąki wraz z mlekiem i szczyptą soli,
skórką cytrynową i wanilią, zarobić ciasto. Do dobrze wyrobionego
ciasta wlać stopiony, przestudzony tłuszcz. Wyrobić. Odstawić do
wyrośnięcia. Potem wyłożyć na blachę, ułożyć na wierzchu
owoce, znów pozostawić do wyrośnięcia. Piec ok. 30-40 minut w temp.
ok. 190 stopni.
I pierogi, i placek robione niejeden raz.
Ania
|