Data: 2000-01-25 22:22:01
Temat: Re: Z literatury
Od: Slavek <s...@u...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Przemyslaw Koziarski wrote:
> Sprobujcie Moyito. Do wysokiej szklanki wlewamu 50 ml bialego rumu,
> wszypujemy dwie lyzeczki brazowego cukry, wrzucamy kilka kawalkow cytryny
> (pokrojonej w osemki), dosypujemy pokruszonego lody, wrzucamy kilka listkow
> swiezej miety i dopelniamy niegazowana woda mineralna
>
> Pic trzeba przez slomke, bo na dznie jest cukier
>
> Przemyslaw Koziarski
Przepraszam, ze zachowalem sie grubiansko i obrazilem Ciebie,
ale diabli mnie biora jesli autorytywnie wypowiadasz sie na jakis temat o
ktorym nie masz pojecia.
Tak i w tym przypadku:
Nie "Moyito" ja piszerz tylko "MOJITO"
Drink ten byl ulubionym napojem takiego pisarza o nazwisku Hemingway.
Robi sie go nastepujaco:
Listki swiezej miety rozciera sie z lyzeczka cukru na zielona papke.
Do tego 50g Lime Cordial, 50 g rumu, kilka kostek lodu dopelnic woda sodowa.
Drink na gorace dni wysmienity.
Prawdopodobnie to co ja napisze ni bedzie wystarczalo, dladego odwied sobie
takie websites:
http://www.jamesbeard.org/eatTheseWords/words/mojito
.html
http://www.progressive-options.com/mojito.htm
Slav
Mojito
[mo-HEE-toh]
What? Papa's punch. This classic Cuban
cocktail was a favorite of Hemingway, who
used to enjoy more than his share of them in
Havana at the legendary restaurant and
lounge La Bodeguita del Medio. A refreshing
concoction of rum, fresh mint, sugar, lemon
juice, and water (sometimes carbonated), the
mojito has been popping up recently on
specialty cocktail menus across the country.
La Bodeguita, which opened in 1942, was a
favorite watering hole of other literati and
Hollywood celebrities, including Gabriel
Garcia Marquez, Neruda, Brigitte Bardot, Nat
King Cole, Salvador Allende, and Errol Flynn.
The drink probably owes its staying power in
part to this glamorous audience. The recent
trend of Latin American-inspired restaurants
might also have something to do with it.
|