Data: 2003-08-13 17:08:49
Temat: Re: Zacier z drozdzy winnych ?
Od: "Slawek" <s...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
> Nie chodzi mi o smak albo "moc" tego co wydestyluje. Po
> jednokrotnej destylacji mam 55% i rozcienczam na 45% woda.
> Do smaku sie przyzwyczailem i smakuje mi to lepiej niz
> tanie wodki, od ktorych zapachu mnie mdli ("Starogardzka" itp).
> Do zacieru daje sok jednej cytryny na 5l. i wychodzi jeszcze
> troche lagodniejsze. No ale chodzi mi o to zeby destylujac
> jeden garnek zacieru uzyskac wiecej bimbru. Bo ta destylacja
> jest troche czasochlonna. Dlatego chce uzyskac mocniejszy zacier.
>
> Piotr
>
No wiesz, to jest przepis znany od 1410 i nie zostal zmodyfikowany. Rozpisz
sobie reakcje chemiczna jaka zachodzi , to moze wiecej cukru cos pomoze, ale
to chyba musi byc roztwór nasycony a nie zawiesina.
Slawek
|