Data: 2006-04-10 10:56:56
Temat: Re: Zaczatek z zakwasu (do Izoldy ;-)
Od: "Izolda" <izolda_80@USUŃ_TOpoczta.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> no i niestety. wyszedl mi super zakalec. robilem ten zakwas 5 dni, tak jak
> bylo w przepisie. zmieszlaem zakwas z maka i wstawilem do piekarnika z
> zarowka. przez poltorej godziny nic a nic nie wyroslo. zero ruchu w
> piekarniku. pomyslalem, ze moze urosnie podczas pieczenia, ale oczywiscie
> chleb byl do wyrzucenia.
>
> pytanie: czy mam zly zakwas? (oczywiscie smierdzi kwasno czyli tak jak
> powinien, pojawily sie w czasie jego produkcji bombelki powietrza, wiec cos
> tam pracowalo)
> czy moze za krotko trzymalem w piekarniku?
>
Witam
Za mało wiem, z jakiego przepisu robiłeś chleb, ile wyrastał, czy hodowałeś
ciasto zakwaszane, opisz bardziej szczegółowo to postaram się pomóc.
Pozdrowionka serdeczne
Izolda
|