Data: 2006-04-10 10:38:06
Temat: Re: Zaczatek z zakwasu (do Izoldy ;-)
Od: "Izolda" <izolda_80@USUŃ_TOpoczta.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> W zwiazku z tym mam pytanie, ktore jest tu byc moze zasadnicze. Czy gdy mam
> ciasto i wyrabiam je dodajac odpowiednia ilos cmaki i wyrabiam je a ciasto
> nadal nie odstaje od reki to czy mam je jeszcze wyrabiac czy dodac maki. Czy
> sam proces wyrabiania spowoduje, ze ciasto bedzie tak jak nalezy? Wydaje mi
> sie, ze dodalem za duzo maki.
>
Dodałeś za dużo mąki. Problem w tym Marku, że nie doczytałeś dokładnie z tej
strony którą Ci podałam, chleb z mąki żytniej wyrabia się tylko do połączenia
składników i jeśli jest tylko z mąki żytniej to będzie się kleił i ma się kleić,
pisałam Ci o tym, mąka żytnia ma mniej glutenu, ma natomiast śluzy co wpływa na
konsystencję ciasta, jeśli chcesz się orientować dobrze w temacie to ja niestety
w kilku zdaniach nie jestem w stanie Ci przekazać tego wszystkiego co wiem,
zadanie domowe, przestudiuj dokładnie te strony:
http://www.sys21.de/viewforum.php?f=7&sid=596d7efb65
a42a2dc332070e2f4a79c5
http://chleb.info.pl/
Miłej lektury :) Jak przeczytasz to pytaj, tam są wszystkie informacje któych
potrzebujesz, musisz tylko poszukać.
Pozdrowionka serdeczne
Izolda
|