Data: 2008-03-27 12:19:12
Temat: Re: Zalewajka
Od: Panslavista <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 25 Mar, 23:52, "kbks" <k...@k...kbks> wrote:
> Szukam przepisu na zalewajkę
>
> KBKS
Potrzebny jest zakwas z żurku. Biedniejsza postać zalewajki - zupa
ziemniaczana, na wodzie, warzywa jakie kto do ziemniaczanki daje (nie
jest to zur z ziemniakami), trochę bogatsza - na rosole, wywarze z
białej lub dowolnej kiełbasy Mozna ją dodać pokrojoną w kostkę lub
talarki), boczku wędzonego, zalana zakwasem żuru.
Najlepsza zalewajka - płucka (inna nazwa - lekkie, letkie), ugotowane
pod przykryciem (pływają) kawałki pokroic w kostkę. Na wywarze
ugotować ziemniaczankę, dodać płucka pokrojone w kostkę, gdy juz
ugotowane zalać zakwasem żuru. Na koniec dodać trochę majeranku i wlać
skwarków wysmazonych ze słoniny lub boczku wraz z wytopionym smalcem.
Zieleninę i opcjonalnie smietanę - na talerzu.
|