Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!uw.edu.pl!not-for-ma
il
From: Paul Urstein <p...@p...ch>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zapiekane ziemniaki
Date: Tue, 20 Jun 2000 08:14:02 +0000
Organization: A poorly-installed InterNetNews reader
Lines: 26
Message-ID: <3...@p...ch>
References: <8ilomj$fd3$1@rymunda.torun.pdi.net> <3...@p...ch>
NNTP-Posting-Host: ras26.planet.ch
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: h1.uw.edu.pl 961488605 10938 195.141.26.146 (20 Jun 2000 08:10:05 GMT)
X-Complaints-To: u...@h...uw.edu.pl
NNTP-Posting-Date: 20 Jun 2000 08:10:05 GMT
X-Accept-Language: fr
X-Mailer: Mozilla 4.7 [fr] (Win98; I)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:29951
Ukryj nagłówki
Paul Urstein a écrit :
> hmmm....
> Cos tu nie tak.
> Moim zdaniem jadlas wlasnie rösti (czyli narodowe szwajcarski sposob
> przygotowywania kartofli) ze smarzona biala kielbasa.
KIELBASA BYLA SMAZONA a nie smaRZona... musze uwazac co pisze
Dziekuje Basiu!
Tutejsza biala kielbasa nie ma nic wspolnego z polska biala kielbasa.
Nazywa sie z reszta po prostu kielbasa do smaZenia (rz = grrrrrr...)
Wystepuje w kilku formach : z czosnkiem-moja ulubiona, z kminkiem - jak kto lubi
kminek, albo z cebula i zielenizna. Dla amatorow tutaj mieszkajacych, podaje adres
"chez Perisset" w Epalinges (VD) gdzie te 3 formy mozna dostac.
Ja najpierw gotuje kielbase w malej ilosci wody na patelni (do polowy kilbasy)
nastepnie robnie w niej dziry aby tluszcz wyplynal. Teraz wylewam wode i obsmazam
(widzisz Basiu??? nauczylem sie!) kielbase z cebulka w malej ilosci czerwonego
wina. Nastepnie ja zjadam....
--
Amicalement Paul Urstein
|