Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zapytanie?
Date: Sun, 15 Apr 2007 09:17:14 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 50
Message-ID: <evsjj4$oqg$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <evkf70$emq$1@atlantis.news.tpi.pl> <evki7e$q6j$1@nemesis.news.tpi.pl>
<evklip$5dm$1@nemesis.news.tpi.pl> <evknk5$e9p$1@atlantis.news.tpi.pl>
<evko3h$d6o$1@nemesis.news.tpi.pl> <4...@n...tpi.pl>
<evnbls$1g$1@atlantis.news.tpi.pl> <4...@n...tpi.pl>
<evshme$pel$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abbl169.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1176621478 25424 83.6.201.169 (15 Apr 2007 07:17:58
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 15 Apr 2007 07:17:58 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 000733-2, 2007-04-14), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:294931
Ukryj nagłówki
"Hau hau" <b...@h...pl> wrote in message
news:evshme$pel$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Dariusz K. Ladziak" <l...@w...pdi.net> napisał w wiadomości
> news:462034ee.19620332@news.tpi.pl...
> > On Fri, 13 Apr 2007 09:31:59 +0200, "Hau hau" <b...@h...pl> wrote:
> >
> [------------------------------]>
> > Uwaga! Wazne jaka maka...
> >
> > Kiedys kuzyn sprezentowal mi woreczek "wiejskiej maki z porzadnej
> > wysokoglutenowej przenicy". Przywiozlem do domu. Matka zaniotla kluski
> > kladzine, zwyczajnie, z jednym jajkiem... W ping-ponga mozna bylo nimi
> > grac, glodny pies by tego nie pogryzl! Po paru probach wyszlo na to ze
> > jak do sklepowej maki trzeba bylo dac jajo tak do maki od kuzyna
> > drugie tyle wody.
> >
> > --
> > Darek
>
> Z woda już wypraktykowałem,.i zgadza się z Pańskim opisem.
> A mąkę użyłem Poznańska, i była okey. Moja pańcia ja kupuje, i stosuje
> system leżakowania,
> Nie używa maki zakupionej około miesiąca,
> 1- po miesiącu w szczelnym pojemniki potrafią dziać się cuda.
> Nie będę opisywać, w których makach i czyjej produkcji, ona wie, ja się
tym
> nie interesowałem.
> I mógłby strzelić gafe....
>
> Jan....
E tam. Wystarczy kupić sito do przesiewania mąki i przesiać przed
użyciem. Nie kupować zbyt dużo na jeden raz - potrafi wilgotnieć i trzeba
wtedy wysypać na stolnicę lub czysty stół oczywiście przez sito, mąka
napowietrza się i szufelką przegarniać parę razy dzienie - aż będzie
pylista - wtedy przesypać do woreczka, a nie do toreb papierowych, a tym
bardziej jakichś foliowych. Przesiewanie usuwa także szkodniki żerujące w
mące, dlatego trzeba to robić z każdą torebką osobno, bo być może stopień
porażenia mąki będzie na tyle duży, że lepiej będzie skarmić nią zwierzęta.
Przed gotowaniem kasz też trzeba je przebrać - usunąć szkodniki, ziarna
o wyraźnie innym kolorze - może skażone grzybami - trującymi, nasiona innych
roślin - też mogą być trujące.
Podobnie z grochem i fasolą - czasem są porażone przez strąkowca -
trzeba usunąć wszystkie na to wskazujące. Jeżeli nie są przewidziane do
natychmiastowego spożycia - wrzucić do zamrażarki. Były lata, że tylko tam
mogłem przechowywać strączkowe - zamrożone.
|