Data: 2011-07-08 19:41:31
Temat: Re: Zasada?
Od: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Aicha napisał:
> W dniu 2011-07-07 01:28, "Dariusz K. Ładziak" pisze:
>
>>>>>>> Czy jest jakaś zasada spożywcza którą można kwas zredukować?
>>>>>>
>>>>>> Soda.
>>>>>
>>>>> Wypadałoby uściślić, bo chyba nie polecasz tu sody żrącej -
>>>>> wodorotlenku
>>>>> sodu. A soda "zwykła" to nie zasada, tylko węglan sodu.
>>>>
>>>> "Zwykła" tak, ale "spożywcza" to wodorowęglan sodu.
>>>
>>> Czyli nadal SÓL, a nie zasada.
>>
>> Ale ze zdecydowanym odczynem zasadowym - sól słabego kwasu i silnej
>> zasady...
>
> Mimo mylącej nazwy - kwaśny węglan sodu.
I właśnie z powodu własności tegoż związku już kilkadziesiąt lat temu w
nomenklaturze chemicznej zniknęły "kwaśne" sole - zastąpiono to
określenie wodorosolami - nie jest mylące.
--
Darek
|