Data: 2011-07-13 19:56:39
Temat: Re: Zasada?
Od: "Stokrotka" <o...@a...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>> To zależy w jakiej potrawie.
>> Najprościej rozcieńczyć. Tak się zmniejsza ilość kwasu w moszczu na wino.
>W winie kwasy lotne zbija się wietrzeniem (wielokrotne przelewanie cienką
>strużką), kwasy nielotne - strąca się kredą, klaruje białkiem zwierzęcym
>(żelatyna, klej rybi - najlepszy z pęcherza pławnego suma europejskiego...)
Te mądralo, dodasz jeszcze siarki, fosforu
i wyjdzie ci supermarketowa mieszanka hemiczna pełna Exxx.
Rozcieńczanie moszczu jest najprostszą,
najczęściej stosowaną metodą zmniejszenia kwasowości,
o czym można poczytać, i policzyć te kwasy i objętości,
w zwyczajnej książce o pszetworah dla gospodyń domowyh.
W sumie kręcenie wina to tylko liczenie, liczenie, liczenie....
Liczy się kwas, wodę, %, objetość, cukier......dni, miesiące.
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
Na stronie reforma.ortografi.w.interia.pl w zakładce "inne"
nowa wersja programu GdakMini (syntezator mowy).
|