Data: 2011-07-06 23:36:17
Temat: Re: Zasada?
Od: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Stokrotka napisał:
>
>
>> Mamy w kuchni do dyspozycji różne kwasy, więc gdy chcemy dokwasić
>> potrawę to nie ma problemu. A co w przypadku przeciwnym, gdy mamy coś
>> zbyt kwaśnego i chcielibyśmy tę kwaśność zmniejszyć? Jak to zrobić?
>> Czy jest jakaś zasada spożywcza którą można kwas zredukować?
>
> To zależy w jakiej potrawie.
> Najprościej rozcieńczyć. Tak się zmniejsza ilość kwasu w moszczu na wino.
A potem trzeba czymś dopełnić cukier i sole mineralne (bo drożdże nie
będą robiły) nie wspominając o substancjach smakowych...
W winie kwasy lotne zbija się wietrzeniem (wielokrotne przelewanie
cienką strużką), kwasy nielotne - strąca się kredą, klaruje białkiem
zwierzęcym (żelatyna, klej rybi - najlepszy z pęcherza pławnego suma
europejskiego...)
Nie podawaj tu przepisów na żura - bo i w tym jestem lepszy, te przepisy
w technikum przerabiałem, z obsługi kolumny rektyfikacyjnej ocena w
skali 2-5 była prosta - wynosiła tyle ile procent ponad 90 się
wyciągnęło. Na maksa trzeba było mieć co najmniej 95% na odbiorze.
--
Darek
|