Data: 2011-07-05 21:01:32
Temat: Re: Zasada?
Od: "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Stokrotka" <o...@a...pl> napisał
>
>> Mamy w kuchni do dyspozycji różne kwasy, więc gdy chcemy dokwasić
>> potrawę to nie ma problemu. A co w przypadku przeciwnym, gdy mamy
>> coś zbyt kwaśnego i chcielibyśmy tę kwaśność zmniejszyć? Jak to
>> zrobić? Czy jest jakaś zasada spożywcza którą można kwas
>> zredukować?
>
> To zależy w jakiej potrawie.
> Najprościej rozcieńczyć.
To oczywiste, ale nie o to mi chodziło gdyż wraz ze zmniejszeniem
kwasowości nastąpi rozwodnienie smaku (i wartości odżywczych).
> Tak się zmniejsza ilość kwasu w moszczu na wino.
> Inna metoda to dodać coś , co ma mało kwasu.
> Np do powideł ze śliwek dodaje się gruszek.
To jest jakiś pomysł, ale to trzeba uwzględniać już w recepturze, od
początku obróbki. Nie jest to tak proste jak dokwaszanie.
|