Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zasada? Re: Zasada?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Zasada?

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!.PO
STED!not-for-mail
From: "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zasada?
Date: Tue, 5 Jul 2011 23:01:32 +0200
Organization: http://onet.pl
Lines: 21
Message-ID: <iuvu3m$s17$1@news.onet.pl>
References: <iuvku3$l0b$1@news.onet.pl> <iuvnrn$1qj$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: bcu68.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1309899702 28711 83.27.236.68 (5 Jul 2011 21:01:42 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 5 Jul 2011 21:01:42 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6109
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:336667
Ukryj nagłówki

Użytkownik "Stokrotka" <o...@a...pl> napisał
>
>> Mamy w kuchni do dyspozycji różne kwasy, więc gdy chcemy dokwasić
>> potrawę to nie ma problemu. A co w przypadku przeciwnym, gdy mamy
>> coś zbyt kwaśnego i chcielibyśmy tę kwaśność zmniejszyć? Jak to
>> zrobić? Czy jest jakaś zasada spożywcza którą można kwas
>> zredukować?
>
> To zależy w jakiej potrawie.
> Najprościej rozcieńczyć.

To oczywiste, ale nie o to mi chodziło gdyż wraz ze zmniejszeniem
kwasowości nastąpi rozwodnienie smaku (i wartości odżywczych).

> Tak się zmniejsza ilość kwasu w moszczu na wino.
> Inna metoda to dodać coś , co ma mało kwasu.
> Np do powideł ze śliwek dodaje się gruszek.

To jest jakiś pomysł, ale to trzeba uwzględniać już w recepturze, od
początku obróbki. Nie jest to tak proste jak dokwaszanie.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
06.07 Dariusz K. Ładziak
13.07 Stokrotka
17.07 Dariusz K. Ładziak
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem