Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Krzysztof Tabaczyński <k...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zbliżają się święta ...
Date: Sat, 5 Dec 2009 12:03:59 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 52
Message-ID: <hfden2$871$1@inews.gazeta.pl>
References: <hfc1m2$bde$1@news.task.gda.pl>
<fpt2t9ajnfin$.n41r7nadwzg0.dlg@40tude.net>
<r...@4...net>
NNTP-Posting-Host: chello087207096223.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1260011042 8417 87.207.96.223 (5 Dec 2009 11:04:02 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 5 Dec 2009 11:04:02 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5512
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5512
X-User: trurl1954
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:325632
Ukryj nagłówki
Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:rqim1dc3twq.8jqescds8j1x.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 5 Dec 2009 00:39:17 +0100, XL napisał(a):
>
>> Dnia Fri, 4 Dec 2009 23:15:56 +0100, Barbara Sz napisał(a):
>>
>>> Powolutku zbliżają się święta. Co pojawi się na Waszych stołach?
>>> Jakie rybki? może znajdą się ciekawe przepisy na coś pysznego?
>>
>> U mnie podstawowy zestaw potraw niezmienny - musialoby sie wiele
>> wydarzyć,
>> abym z niego zrezygnowała... Natomiast jest coś, co przyrządzam od
>> niedawna
>> - to terrina rybna:
>> http://tiny.pl/hx4r5
>> Jaka będzie w tym roku, tj z jakich ryb i wg jakiego przepisu, na chwile
>> obecną nie jestem w stanie się zdecydować... tyle tego.
>
> Może ta?
> http://polki.pl/kuchnia_przepisy_lista_przekaski_art
ykul,10013439.html
> Albo ta?
> http://www.kobieta.pl/gotowanie/przepisy-kulinarne/p
rzystawki/zobacz/artykul/terrina-z-wedzonego-lososia
/
> 3-P
To może jeszcze to:
Wigilijny pasztet śledziowo-grzybowy
- 3 duże, podwójne płaty solonych śledzi
- 30 gram suszonych grzybów
- 3 duże cebule
- 4 jajka na twardo (trzy do pasztetu, jedno do dekoracji)
Bardzo ważnym składnikiem jest duży, ciężki i bardzo ostry tasak. Ostrze
powinno mieć co najmniej
15 centymetrów długości.
Suszone grzyby moczyć 24 godziny i gotować 30 minut. Płaty śledziowe moczyć
24 godziny.
Po wymoczeniu umyć i obrać ze skóry jeśli nie są obrane. Siekać i mieszać.
Odcedzone grzyby
dodać do posiekanych śledzi. Siekać i mieszać. Dodać pokrojone w drobną
kostkę, duszone
na złoto na oleju i ostudzone cebule. Cebule powinny być bardzo miękkie, ale
nie przypalone.
Siekać i mieszać. Dodać 3 jajka ugotowane na twardo. Siekać i mieszać. Po
poprawnym
posiekaniu składniki nie powinny być większe niż 3 na 3 milimetry. Odstawić
na 24 godziny
do lodówki do maceracji. Udekorować czwartym jajkiem.
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
|