Data: 2010-03-17 20:37:31
Temat: Re: Żeberka
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Aicha" <b...@t...ja> wrote in message
news:hnrdj4$847$1@inews.gazeta.pl...
> "Aicha"
>
>> Mam 3 kotlety i kilkanaście cm żeberek. Ma to być miękkie i
>> nie "gryzące" w gardło, bo dzieć wczoraj biegał za autobusem
>> i mu zamarzło ;) Aha, no i bez kapusty :)
>
> Sama sobie odpowiem:
> http://www.fajneprzepisy.pl/go/4902afd964bb18501b4e8
8ae680f6e31
> zamiast moreli - śliwki, zamiast vegety - sól. Wystarczyło półtorej
> godziny z przewróceniem pod koniec pieczenia (ale większość stanowiły
> schabowe).
Takie jedzonko pokroić na kawałki (poporcjować) obsmażyć na oleju, na
ostrym ogniu, a następnie podlewać wodą lub bulionem. Pod koniec dodać
posiekanej cebuli i ząbek - dwa czosnku - można przetłoczyć przez praskę,
poddusić. Gdy woda, bulion odparuje posypać mięso mąką i przesmażyć,
rozprowadzić wodą, bulionem lub winem, dodać przyprawy. Można też przed
ostatnim podlaniem przesmażyć w rondlu paprykę słodką i koncentrat
pomidorowy i dopiero wtedy rozprowadzić. Poddusić na bardzo wolnym ogniu,
aby nie przypalić, do gotowości. dla niekoszernych - do sosu dodać śmietany.
|