Data: 2014-10-22 21:48:35
Temat: Re: Zielone pomidory!
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 22 Oct 2014 12:31:07 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):
> W dniu środa, 22 października 2014 17:52:51 UTC+2 użytkownik tomjas napisał:
>
>> Bo gdzieś czytałem, że zielone (w sensie - niedojrzałe) pomidory zawierają jakąś
toksynę i nie powinno się ich jeść. Nie wiem ile w tym prawdy.
>
> Nieprzetworzone obróbką termiczną - zawierają, i owszem. Podobnie jak ziemniaki.
Solanina niekoniecznie rozkłada się po podgrzaniu, w każdym razie nigdzie o
tym nie czytałam, ale wiem, że rozpuszcza się w wodzie, więc z ziemniakami
jest trochę inaczej niż z pomidorami zielonymi, bo te pierwsze zwykle
gotujemy i wodę odlewamy...
>
> Sałatka z zielonych pomidorów /ze słoika/, marmolada albo zielone smażone pomidory
- to jadłam, jadam i nic mi nie jest.
>
Ano :-)
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
|