Data: 2000-11-25 09:12:09
Temat: Re: Ziemniaki zapiekane w plasterkach
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Magdalena Bassett" <m...@w...net> wrote in message
news:3A1F1A3B.F6BA8F0C@west.net...
> Ziemniaki zapiekane w plasterkach
> Obrac i pokroic w plastry (1 litr objetosciowo po pokrojeniu) ziemiaki
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA
Ja zapiekanke ziemniaczana robie tak:
Przygotowac nastepujace skladniki ktore potem ukladam naprzemiennie:
ziemniaki surowe w plasterki
cebula w polplastry wszystkie skladniki dokrajamy w
trakcie ukladania jak
boczek wedzony w kostke zabraknie
sol, pieprz, majeranek, czosnek
Do wysmarowanego olejem i przetartego czosnkiem naczynia zaroodpornego
(robie jedno mniejsze na glowe) ukladam kolejno w pojedynczej warstwie:
ziemniaki(posolic, bardzo delikatnie popieprzyc i posypac majerankiem). Na
to poukladac cebulke-mozna lekko rozdzielic polkrazki, na to posypac
odrobina boczku w kostke; i od nowa: ziemniaki, cebulka, boczek az wypelnimy
naczynie po brzegi. Konczymy warstwa ziemniakow. Na wierzch posypujemy
tartym lub w plastrach zoltym serem. Zakrywamy pokrywka i wstawiamy na ok. 1
godz na 200 stopni. Nie przesadzic z pieprzem , mozna czasami zapomniec -
sol i majeranek spokojnie mozna przesadzic.Jest gotowe jak na dole naczynia
zaczyna sie robic chrupiaca ciemnozlota warstwa. jak minie godzina i jest na
dnie blado- zwiekszyc pod kontrola temperature zapiekania.
Kiedys robilam jedno duze naczynie- teraz po naczyniu
zaroodpornym na glowe:)))
Smacznego Jola
|