Data: 2003-12-05 17:33:53
Temat: Re: Zioła do chleba
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Marek Powichrowski wrote:
>
> Czesc,
>
> jakie zioła najlepiej dodawać do pieczenia chleba ? Jaki efekt daje
> pieczenie na liściach chrzanu ?
>
> Marek
O ile wiem, pieklo sie na chrzanie, zeby zabezpieczyc spod chleba przed
przypalaniem.
Jesli chodzi o ziola, to osobiscie najbardziej lubie chleb z kminkiem,
nastepnie z siemieniem lnianym, potem z czarnuszka.
Rowniez lubie chleb z rozmarynem - swietnie nadaje sie do dan z wloskiej
kuchni, jak rowniez mozna go maczac w oliwie z czosnkiem jako zakaske.
Inny ciekawy chleb to chleb serowy - po pierwszym wyrosnieciu rozciagnac
ciasto na chleb w prostokat, posypac mieszanka startego sera i ziol
prowansalskich, zawinac jak rolade, skleic i podwinac konce, i caly
chleb skrecic spiralnie. Kroic ostrym nozem w skos - daje to ciekawy
efekt. Sery o ubarwieniu pomaranczowym lepiej sie prezentuja po
przekrojeniu chleba. Najlepszy jest na cieplo.
MB
|