Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zmysł smaku Re: Zmysł smaku

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Zmysł smaku

« poprzedni post następny post »
Data: 2006-02-26 18:34:10
Temat: Re: Zmysł smaku
Od: *ZBIG* <z...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Dnia Sun, 26 Feb 2006 09:20:47 +0100, Benerit napisał(a):

> Witam!
>
> Zmysł smaku... podobno człowiek rozróżnia kilka podstawowych smaków (np
> słodki, gorzki, kwaśny...)
>
> No właśnie tu pytania:
> 1. jakie są te podstawowe smaki i jaką częścią jezyka (jamy ustnej?) je
> odbieramy.
> 2. czy istnieje jakieś zróżnicowanie w odbieraniu smaków. Tzn czy są jakieś
> smaki których my (europejczycy) nie odbieramy a np mieszkańcy azji tak.
> 3. czy są (na podobnej zasadzie jak pyt 2.) rozne smaki które jedna część
> ludzi uzna za identyczne, a inni stanowczo stwierdzą ze to takie sam?
> 4. czy jest rozróżnienie w odbieraniu smaku ze względu na płeć, wiek?

Odpowiem ci jako praktyk.
Ja rozróżniam 3 smaki pozytywne, czyli takie które świadczą o tym że dana
potrawa jest smaczna i są to:
Słodki, słony, kwaśny.
Do tego dochodzi smaki niepożądany który wpływa na to że dana potrawa jest
niesmaczna i mam tu na myśli smak gorzki.
Nie słyszałem nigdy żeby ktoś rozróżniał jakieś inne smaki.
Do tego dochodzi cała paleta różnych zapachów, ale tutaj nie potrafię
rozróżnić żadnych konkretnych składników zapachu. Rozróżniam jedynie
zapachy konkretnych rzeczy.

Podobno lepszymi kucharzami są mężczyźni między innymi właśnie dlatego że
mają lepszy, czyli bardziej czuły smak, ale ja myślę że nie zupełnie o to
chodzi. Chyba jest tutaj podobnie jak ze słuchem.
Prawie każdy potrafi ocenić czy dana melodia jest zagrana czysto, ale nie
każdy potrafi czysto zagrać. Osobną kwestię stanowi rozróżnianie czy dany
dźwięk jest za niski czy za wysoki.
Ze smakiem jest podobnie. Każdy potrafi stwierdzić czy coś jest smaczne czy
nie, ale nie każdy potrafi stwierdzić czy coś jest za mało/za bardzo
słodkie, kwaśne i słone. Po prostu nie każdy potrafi rozróżnić poszczególne
składowe smaku. Być może są ludzie którzy rozróżniają większą ilość
podstawowych smaków, ale nie słyszałem o tym.
Natomiast np. moja żona ma problemy z określeniem smaku kwaśnego i myli go
zawsze ze smakiem słodkim, lub słonym.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
26.02 chybryda
26.02 Iwon\(k\)a
26.02 Dariusz K. Ladziak
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6