Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.atman.pl!newsfeed.tpinternet.pl!ne
ws.tpi.pl!not-for-mail
From: dawnakuchnia <d...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Znacie ciasta dla partaczy?
Date: Sun, 12 Jan 2003 12:05:30 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 35
Message-ID: <3...@p...onet.pl>
References: <avq3de$do$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: aad169.warszawa.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1042369522 4765 217.97.83.169 (12 Jan 2003 11:05:22 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 12 Jan 2003 11:05:22 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: pl, en-gb
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-GB; rv:0.9.4) Gecko/20011128
Netscape6/6.2.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:141265
Ukryj nagłówki
Dorota wrote:
> Witam
> Mam pytanie do wszystkich grupowiczów. Znacie ciasta, które zawsze wychodzą?
wydaje mi się, że najprostsze do robienia są mazurki
- pieczesz tylko spód z ciasta kruchego (polskiego). Tutaj grozi tylko
spalenie - a przy odrobinie dobrej woli daje się tego uniknąć. Potem
robisz różne masy, (choćby rozpuszczona tabliczka czekolady)które
kładziesz na upieczony placek, albo rozgrzane konfitury itd - co tam ci
do głowy przyjdzie.
> A może pamiętacie Wasze pierwsze udane ciasto? Muszę przyznać, że u mnie
> dopiero trzeci placek nadawał się do jedzenia (biszkopt i fale Dunaju poszły
> do karmnika), a pieczenia ptysiów nie opanowałam do dzisiaj....
ja miałam szczęście ćwiczyć pierwsze ciasta pod okiem Mamy
ale i tak "na swoim" bywało z tym różnie - i teraz zdarzają mi się
dziwne historie...
Nieudaczniki są konieczne w Życiorysie kuchennym :-)
na pewno nie wolno się zniechęcać
ewa
Dawna Kuchnia _ /_
http://www.dawnakuchnia.republika.pl ('''')
~~~~
|